Rólunk

 

Küldetésünk, a gyermekek hagyományőrző, identitástudatának ápolása a népi motívumokkal hímzett modern gyerekruhákon keresztül.

Magyarország nemzeti kincseinek és hagyományainak megőrzéséhez szeretnénk hozzájárulni azzal, hogy a jelen és jövő felnövekvő generációit megismertetetjük a matyó hímzés formakincsének csodálatos világával.

Kisgyermekes anyák lévén látjuk, hogy milyen nagy örömmel viselik gyermekeink a népi hímzéses életrevaló ruháinkat.

Így született meg a PULYARUHA!

 Szent Morus Tamás idézetét választottuk jelmondatunknak: “A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” 

Ezt mi szívből valljuk és szeretnénk, ha minél több gyermek ruhatárában izzana ez a láng.

 

Hisszük, hogy a gyermekekbe beívódik, ami szép és értékes, de ehhez meg kell teremteni a lehetőséget a találkozásra. Ehhez nem elég a gyermeket megtalálni, épp ilyen fontos az anyát is elvarázsolni, hogy ő legyen a kapocs a hagyomány és a gyermek között. Ezért cégünk olyan köntösbe öltöztette a régit, aminek a legtöbb anya nem tud ellenállni. A gyönyörű, hagyományos matyó hímzést olyan divatos gyermekruhákra terveztük, mely megállja a helyét a mai korban. Így a kisgyermekes családok számára vonzóvá válik a hagyományőrzés, és egy kompromisszumok nélküli öltözködési stílussá válik a multinacionális cégek által forgalmazott tömegcikkekkel szemben.

Jelen voltunk már számos magyarországi nyári folklór fesztiválon, ahol sok külföldi is megfordult. Így termékeink eljutottak már Japánba, Ausztráliába, Mexikóba, Kanadába a Bahamákra és Svájcba is.

Igényes, szép ruháinkkal hozzájárultunk a magyar hagyományok ismertebbé válásához és a kedvezőbb országimázs kialakulásához.

 

Kézzel készített ruháinkkal alternatívát kínáltunk a tömegáruval szemben. Sajnos hazánkban is jellemző, hogy a turisták számára értékesítésre kerülő ajándékcikkeket olcsón, silány minőségben Kínában gyártatják. Ezek se nem szépek, se nem tartósak. A mi egyedi, kézi készítésű termékeinkre azonban mind az ajándékozó, mind az a megajándékozott büszke lehet, és biztosan sokaknak elmondhatja majd, hogy Magyarországról származik.

 

 

Rigóné Tomka Lea

Az első matyó blúzomat 2 évesen 1977-ben kaptam meg a Nagymamámtól, azóta elkötelezett híve vagyok a népi motívumoknak. Teltek az évek, azóta lett egy matyóföldi férjem, egy kislányom és egy kisfiam. Anyukaként látom milyen nagy örömet jelent kislányomnak egy fodros ruha, egy pörgős szoknya. Aztán jött az ötlet, hogy egy egyszerű kis farmer ruhára hímezzünk matyó rózsát. Az eredmény csodaszép lett, sikert aratott a környezetünkben. Így indult el közös vállalkozásunk Gitta barátnőmmel: ötvözzük a divatot a folklórral: modern szabású farmer anyagra csodaszép matyó motívumokat varázsolunk.
Olyan ruhákat varrunk, amelyekben a gyerekek jól érzik magukat; szívesen, szeretettel viselik, öröm benne a játék. E mellett pedig játékosan válnak hagyományőrzőkké, hiszen Kisjankó Bori mezőkövesdi rajzolóasszony által tervezett rózsás motívumok köszönnek vissza a ruhákról.
Barz Gitta barátnőm a színek nagy varázslója. Fantasztikusan átlátja, hogy mely színek illenek egymáshoz, milyen szalag, fodor kellene még a ruhákra. Ő a kiegészítők lelkes megálmodója és készítője is, mert termékeink között nem csak a ruhák szerepelnek, hanem kiegészítő kis tarisznya, táska, kendő, kötény. Terveink között szerepelnek kalapok, csatok, hajpántok, fülbevaló, minden, amiért egy mai gyermek lelkesedik az öltözködésben.
Reméljük, hogy cégünk hozzájárul a hagyományőrzéshez, hogy a csodálatos piros rózsák ne váljanak hamuvá, hanem tovább lángoljanak a gyermekeink ruháin.

 

Szöginé Barz Gitta

Első varróemlékem nagyóvodás koromból való: ülök az ágyon unokatestvéremmel, és kézzel varrjuk a Barbibabámra a ruhákat. Második emlékképemen már vézna kisiskolásként cipelem a helyi óvodába anyukám varrógépét, ahol egy ismerős varrónő vezetgeti a helyi anyukákat (és engem, aki még közel sem anyuka) a szabás-varrás rejtelmeibe. A varrás szeretete egész életemben megmaradt, és – bár egész más irányokban végeztem iskoláimat – folyamatosan képeztem magam.
Főképp a táskákban éltem ki eddig magam, de rengeteg kötényt, tárolót, mobiltokot is készítettem már részben ajándékozásra, részben eladásra.
Lea barátnőm ötlete – hogy tervezzünk farmer gyermek ruhákat, és matyó népi hímzéssel díszítve áruljuk őket – kezdettől fogva tetszett, de hogy az ötletből meg is szülessenek ezek a csodák, Lea lelkesedése kellett, amivel rögtön a tettek mezejére lépett, engem is magával húzva. Így van ez jól. Több, mint 20 éves szoros barátságunk alatt mindig így egészítettük ki egymást: Lea a gáz, én a fék, és ennek eredménye a hatékony, átgondolt haladás. És ez a pulyaruhákban is érvényre fog jutni.

 

Ha tetszett megoszthatod:

Vélemény, hozzászólás?